Thuur Luxembourg (96) overleden

Liedjesschrijver Thuur Luxembourg is op 30 november 2010 overleden. Luxembourg vormde jarenlang een ijzersterk duo met Frans Boermans.

Het tweetal schreef en componeerde liedjes als 't Fleske, Lekker Zunke, Minsekinder (waat ein maedje), "As de sterre dao baove Straole" en "Och waas ik maar beej mooder thoes gebleve", dat later door Johnny Hoes in het Nederlands een nationale hit werd. Waar Boermans tekende voor de teksten, richtte Luxembourg zich vooral op de muziek.

De meest bekende nummers zijn ongetwijfeld As de sterre dao baove Straole en och waas ik maar beej mooder thoes gebleve, dat later door Johnny Hoes in het Nederlands een nationale hit werd.

Begin jaren zestig ontstond in Venlo discussie toen Och waas ik maar door Johnny Hoes in het Nederlands werd uitgebracht. Later gaf Boermans toe dat hij de vertaling zelf had geschreven. Het nummer van Hoes staat met 450.000 exemplaren nog altijd te boek als de best verkochte Nederlandstalige single aller tijden.

Thuur Luxembourg was ook actief als toneelspeler en regisseur. In 2005 kreeg hij tijdens de seniorenzitting van Jocus uit handen van burgemeester Jan Schrijen de erespeld van de stad Venlo.

De laatste jaren van zijn leven bracht Luxembourg door in verzorgingshuis De Beerendonck. De laatste weken ging zijn fysieke gesteldheid snel achteruit. Thuur Luxembourg is 96 jaar geworden.

Klik hier voor de liedjesteksten van Thuur Luxembourg op deze site.